Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z dzikiego ryżu

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż dziki 200 g
seler naciowy 100 g
papryka 50 g
cebula 50 g
pomidor 1 szt.
ogórek 1 szt.
majonez 2 łyż.
jogurt grecki 2 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
jajko ugotowane na twardo 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z dzikiego ryżu

Kroki postępowania

1
Pomidory i ogórki myję, obieram i kroję w dużą kostkę, a seler naciowy w cienkie plasterki.
Krok 1 - Sałatka z dzikiego ryżu foto
2
Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram i kroję w mniejsze cząstki. Ryż gotuję w lekko posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu ryż odcedzam, przepłukuję zimną wodą i odstawiam. Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne i kroję w małą kosteczkę. Cebulę (lub szczypiorek) drobno siekam.
Krok 2 - Sałatka z dzikiego ryżu foto
3
Wszystko przekładam do miski i łączę z majonezem, jogurtem. Doprawiam pieprzem i solą. Wstawiam do lodówki na pół godziny.
Krok 3 - Sałatka z dzikiego ryżu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilovebake 23.10.2012 20:44
nigdy nie jadłam takiego ryzu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak