Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek w pieprzu

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 800 g
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 3 łyżki
oliwa
wódka 30 ml
wino czerwone 50 ml
śmietana gęsta 100 g
cebula 1
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Stek w pieprzu

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od pokruszenia ziarenek kolorowego pieprzu. Można to zrobić w moździerzu. Nie kruszymy go jednak zbyt drobno. Karkówkę płuczemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na cztery plastry. Każdy z plastrów lekko rozbijamy i obtaczamy w pieprzu.
Krok 1 - Stek w pieprzu foto
2
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, układamy plastry karkówki i smażymy na rumiano na dużym ogniu, następnie zmniejszamy ogień, karkówkę podlewamy wrzątkiem i dusimy do miękkości. W razie potrzeby można podlewać jeszcze wrzątkiem.
Krok 2 - Stek w pieprzu foto
3
Gdy mięso zmięknie przekładamy je na talerz. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni pozostawiamy kilka łyżek tłuszczu, dodajemy pozostały z panierowania pieprz oraz cebulkę.
Krok 3 - Stek w pieprzu foto
4
Wszystko podsmażamy chwilkę na dużym ogniu, wlewamy wódkę i wino. Całość mieszamy, zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Gotujemy jeszcze chwilkę ewentualnie doprawiając do smaku solą i pieprzem. Do zawartości patelni wkładamy karkówkę i ją podgrzewamy. Przed podaniem kotlety polewamy sosem.
Krok 4 - Stek w pieprzu foto
5
Pomysł na obiad dla wielbicieli ostrych smaków.
Smacznego :)
Krok 5 - Stek w pieprzu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 07.01.2013 20:55
pycha
emeslive 23.10.2012 19:29
Bardzo smakowite danie, podoba mi się!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak