Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TARTA -KOSZYK GRZYBIARZA

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 szt
podgrzybki 250 gram
ser żółty 50 gram
pomidory suszone Smak 3 szt
szynka wędzona 50 gram
cebula 1 szt
śmietana 18 proc 4 łyżki
jajko 2 szt
czosnek 1 ząbek
masło 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: TARTA -KOSZYK GRZYBIARZA

Kroki postępowania

1
Podgrzybki oczyścić i szybko opłukać pod bieżącą wodą,3-4 szt zostawić w całości do dekoracji,resztę grzybów pokroić w plasterki.
Krok 1 - TARTA -KOSZYK GRZYBIARZA foto
2
Na patelni na łyżce masła zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę,dodać pokrojone podgrzybki,smażyć aż sok z grzybów całkowicie nie odparuje około 10 minut.Na końcu dodać posiekany ząbek czosnku i całość ostudzić.
Krok 2 - TARTA -KOSZYK GRZYBIARZA foto
3
Kwadratową foremkę lub szkło żaroodporne o wymiarach około 25x25 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto francuskie lekko rozwałkować,włożyć do foremki tak aby zachodziło na boki,resztę ciasta odciąć,uformować grubsze brzegi i nakłuć ciasto widelcem.Z kawałka ciasta uformować uchwyt tzw, pałąk do koszyczka.Piekarnik rozgrzać do 220 stopni,ułożyć na papierze do pieczenia uformowany uchwyt i piec przez 5-7 minut.Teraz wstawić ciasto na tartę do piekarnika i podpiekać przez 10-12 minut.
Krok 3 - TARTA -KOSZYK GRZYBIARZA foto
4
Do miski przełożyć podsmżone i ostudzone podgrzybki,dodać pokrojoną w paski szynkę,ser żółty i suszone pomidory.
Krok 4 - TARTA -KOSZYK GRZYBIARZA foto
5
Do drugiej miski wybić jajka dodać śmietanę i utrzepać na puszystą masę.Dodać posiekaną natkę pietruszki,zioła prowansalskie,pieprz i sól,masę jajeczną połączyć z resztą składników..
Krok 5 - TARTA -KOSZYK GRZYBIARZA foto
6
Wylać masę na podpieczoną tartę,zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piec przez około 17-20 minut aż masa się zetnie.
Krok 6 - TARTA -KOSZYK GRZYBIARZA foto
7
Gotową tartę przełożyć na półmisek zrobić dwa otowry włożyć uchwyt do koszyczka,udekorować natką pietruszki i dodatkowo grzybami które zostały podsmażone w całości.Smacznego.
Krok 7 - TARTA -KOSZYK GRZYBIARZA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 11.04.2014 19:17
piękny,podoba mi się :)
kate.500 30.03.2014 14:45
Pysznei wyglada
mirosława4 30.03.2014 14:24
podoba mi się :)
IwonaKa 06.10.2013 00:05
wygląda super
barbara11561 06.07.2013 06:28
świetnie się prezentuje
Motorek 18.06.2013 16:58
rewelacyjny jest ten koszyczek
Alex_M 18.06.2013 14:39
rewelacja!
ankaryba 16.04.2013 11:09
prawdziwa pychotka :-)
smakoszek 12.02.2013 11:41
PRZEPYSZNIE WYGLĄDA:)
gacopierz23 16.01.2013 15:33
przepiękny koszyk, a świeże grzyby bym już zjadła
Dorian 29.12.2012 18:24
pycha
mirosława4 30.11.2012 19:45
jaki piękny aż szkoda go jeść:)
Seba 23.11.2012 09:34
pyszności
Krystyna32 22.11.2012 11:04
extra
olkaaa 21.11.2012 09:05
uwielbiam grzyby więc koniecznie muszę spróbować
Dorota59 18.11.2012 18:28
rewelacyjny przepis i jaki efektowny koszyczek -warty wyróżnienia, również gratuluję
M. Monroe 17.11.2012 11:59
fantastyczny przepis - popieram ...
Grazyna0211 16.11.2012 18:36
dziękuję:) rzeczywiście życzenie spełniło się w 100%
Wacław 16.11.2012 13:03
gratuluję wyróżnienia,sprawdziło się moje życzenie że przepis warty nagrody !
stokrotka 15.11.2012 19:15
mniam...
Agata B 14.11.2012 19:46
świetny pomysł na efektowne i pyszne danie:)))
caralajna 14.11.2012 19:01
gratuluję pomysłu :)
anemon 25.10.2012 15:12
Smacznie i pomysłowo.
MAR3STA 24.10.2012 18:38
rewelacyjna tarta
Ada-Gaba 24.10.2012 07:33
pyszny ten koszyczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak