Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podgrzybek zajączek w słoiczku

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podgrzybek zajączek 30 dag
cebula 1
Liść laurowy suszony Prymat 3
ziele angielskie 3
sól 0.5 łyżeczki
cukier 1,5 łyzeczki
woda 1 szklanka
ocet 1/3 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Podgrzybek zajączek w słoiczku

Podgrzybki oczyszczamy i kroimy na mniejsze cząstki, wrzucamy na gorącą wodę i obgotowujemy je ok. 5 minut. Odcedzamy grzybki i przekładamy do słoiczków. Do wody wlewamy ocet, dodajemy wszelkie przyprawy, sól i cukier oraz pokrojoną w talarki cebulę - zagotowujemy. Gorącą zalewę rozlewamy do słoiczków (równomiernie wkładamy też przyprawy i cebulkę), zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Ten rodzaj grzybów po zamarynowaniu przybiera lekko żółty odcień, tak jakby były barwione kurkumą, dlatego nie tylko dobrze smakują, ale i ładnie się prezentują.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dack 10.10.2022 07:59
Jak to możliwe, że zajączek, który zawsze czernieje lub różowieje po ugotowaniu, tutaj jest żółty w słoiku? Nie jest to prawdziwe zdjęcie i zajączek nie będzie żółty. Proszę o dowód. Pozdrawiam,
Doradca Smaku 10.10.2022 11:00
Jest to możliwe! Zapewniam też, że jest to autentyczne zdjęcie użytkowniczki MYSIUNIA, która wstawiła przepis "Podgrzybek zajączek w słoiczku".
pacpaw 24.10.2012 18:44
no i zajączek złapany :o)
babajaga1969 23.10.2012 01:15
nie robiłam, ale wierzę, że dobre
Konrad1 22.10.2012 19:30
Robiłem podobnie - efekt sprawdzony
Konrad1 22.10.2012 19:30
Robiłem podobnie - efekt sprawdzony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak