Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane kurki

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 1 kg
cebula 2 szt
sól 2 łyżeczki
Kwas cytrynowy Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane kurki

Zalewa:
szkl. octu 10%,
4 szkl. wody,
1/3 szkl. cukru,
łyżka soli,
pieprz ziarnisty,
ziele angielskie,
gorczyca,
goździki,
chrzan.

Grzyby oczyścić, większe przekroić. Gotować ok. 15 min w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kwasku cytrynowego. Odcedzić, przelać zimną wodą. Ułożyć do słoików. Cebulę pokroić w talarki, zeszklić na odrobinie oliwy, ułożyć do słoików z grzybami. Przygotować zalewę: wodę połączyć z cukrem, solą i octem, zagotować.

Do każdego słoika wkładać po : 6 ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren gorczycy, 2 goździki i kawałek chrzanu. Zalać gorącą zalewą. Szczelnie zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 45min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 17.10.2013 22:01
ale one muszą być smaczne
pajbek 10.09.2013 13:34
Pyszne grzybki :-)
adelajda 23.08.2013 17:20
jeszcze nigdy nie robiłam
jozefinach 23.10.2012 09:14
Mniam, mniam.
Sylwia26 22.10.2012 17:31
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak