Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem i nutką cynamonu

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
jaja 2 szt
drożdże 5 g
masło 125 g
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
mleko 2% 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z jabłkiem i nutką cynamonu

Mąkę przesiewamy, mleko leciutko podgrzewamy, dodajemy rozkruszone drożdże, mieszamy, wlewamy do mąki. Całe jaja ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty kogel- mogel , wlewamy do mąki , całość mieszamy wierzch podsypujemy mąką odstawiamy w ciepłe miejsce. Pół kostki masła rozpuszczamy, kiedy będzie chłodne wlewamy do ciasta, mieszamy. Kiedy cisto nam wyrośnie, stolnicę oprószamy mąką i formujemy dowolne rogaliki.
Jako nadzienia użyłam jabłek ze słoika, które wcześniej były usmażone. Dodałam odrobinę cynamonu.
Do nagrzanego piekarnika <180stopni> wstawiamy rogaliki na ok 20 min. Brytfankę wcześniej smarujemy oliwą i wykładamy papierem. Wierzch rogalików smarujemy białkiem. Upieczone, ostygnięte rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 25.02.2013 19:45
zjadłabym chętnie
Piotr-21 21.10.2012 21:06
pyszne
Mysiunia 21.10.2012 20:51
bardzo ładne :)
Małgorzata106 21.10.2012 20:12
super
Justyna87 21.10.2012 19:48
pyszne i ładnie wyglądają
Justyna87 21.10.2012 19:48
pyszne i ładnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak