Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z kapustą i pieczarkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
woda gazowana 1 szklanka
mleko 1/2 szklanka
jajko 2 sztuki
sól 1 szczypta
pieczarki 1/2 kilogram
cebula 2 sztuki
kapusta kiszona 1/2 kilogram
masło 2 łyżki
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą i pieczarkami

Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, sól, gazowaną wodę, mleko, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Smażymy cienkie placki naleśnikowe.

Farsz: Pieczarki myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle z dodatkiem oleju. Do cebuli dodajemy pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy aż farsz odparuje. Kapustę kiszoną płuczemy w ciepłej wodzie dwa razy a następnie zalewamy jeszcze raz wodą i gotujemy do miękkości – około godziny. Po ugotowaniu odcedzamy kapustę, studzimy i kroimy ją na mniejsze kawałki. Farsz pieczarkowy mieszamy z kapustą, doprawiamy solą i pieprzem a następnie faszerujemy nim naleśniki i zawijamy.

Krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce i obsmażamy na złoto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 20.12.2012 08:37
pychotka
Patrycja25 22.10.2012 10:20
pyszności
adelajda 21.10.2012 20:18
do barszczyku super !
Miki 21.10.2012 20:10
super
Marta1986 21.10.2012 19:32
super
bietka 21.10.2012 19:08
pycha
Mysiunia 21.10.2012 18:57
moje ulubione!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak