Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki aromatyczne

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 gram
miód 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
cukier 100 gram
masło 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki aromatyczne

(z przepisu Szymanderskiej)
W rondelku zagotuj miód. Przesiej mąkę, wlej do niej miód i mieszając nożem, dodaj cukier, jajko, masło, sodę oraz przyprawę. Zagnieć ciasto i wyrabiaj energicznie i długo, ponieważ w innym wypadku pierniki nie urosną. Ciasto rozwałkuj, wycinaj pierniczki i układaj na natłuszczonej blaszce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15-20 minut. Ostudzone ciastka przełóż do słoja. Powinny poleżeć przez tydzień, ponieważ od razu po upieczeniu są bardzo twarde.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 30.11.2012 08:42
dziś mam zamiar zrobić i co przepis to inny :D
Angelika10 19.11.2012 23:40
pyszne
pajbek 09.11.2012 12:21
W sam raz na choinkę, będzie pięknie pachnieć i szybko nie będzie śladu po nich :-)Pycha
angelika14 21.10.2012 14:42
zapachniało mi tym pierniczkiem i świętami
Adamorek 21.10.2012 13:59
już idą święta:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak