Calzone wg Buni :

Calzone wg Buni :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 gotowe ciasto drożdżowe ( użyłam kupne Henglein ,,Spód do pizzy - surowy \" 40 dag )

  • 10 dag odsączonej i pokrojonej w kosteczkę Fety ( wolę Fetę od Mozzarelli )

  • olej

    3 łyżki
  • żółtko jaja

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • mięso mielone

    25 dag
  • cebula czerwona

    1/2 szt.
  • natka pietruszki

    1/2 szklanki
  • ser żółty

    10 dag (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozłożyć ciasto na papierze do pieczenia. Posmarować delikatnie ketchupem ( użyłam Sos Chilli Kielecki ).Posypać ziołami.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w ,, piórka \"cebulę. Potem dołożyć na patelnię mięso i smażyć aż się zrumieni. Dosypać pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i natkę pietruszki . Doprawić do smaku pieprzem , solą i ziołami. Zdjąć z patelni i ostudzić .
Wyłożyć farsz na połówkę ciasta ( tak po środku ).Położyć na wierzch sery .Zagiąć ciasto. Docisnąć brzegi. ( Ja przycięłam brzegi tak by utworzyć kształtu pieroga ). Posmarować ciasto z wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim Calzone .
Piekarnik rozgrzać do 180 * C .Wsadzić calzone do wygrzanego piekarnika i piec przez ok 20 minut .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

maciek7

20.02.2012 11:54
super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Agnik

20.04.2011 08:31
dobre !

Neetka90

17.04.2011 14:26
pycha ! :P

ajres

16.04.2011 17:00
super

monika154

11.04.2011 09:36
apetyczne

Tomasz17

09.03.2011 18:47
smaczne

marchewka

23.02.2011 00:18
ciągle się zamierzam do zrobienia calzone, ale jakoś mi nie wychodzi, czas się zabrać, wygląda pięknie

anya_86

25.11.2010 18:40
aż ślinka cieknie, pychota

Tomek16

09.11.2010 21:15
na pewno sobie zrobię

eli82

04.11.2010 19:06
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat