Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świderki z sosem z pieczonej papryki i pietruszki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron świderki 100 gram
żółta papryka (świeża) 1 mała sztuka
pietruszka zielona 1 garść
parmezan starty 2 łyżki
sok z cytryny 1/4 sztuki
czosnek 1/4 ząbka
cukier szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
czarny pieprz do smaku
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Świderki z sosem z pieczonej papryki i pietruszki

Paprykę piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-30 minut. Powinna być prawie czarna (warto do niej zajrzeć od czasu do czasu, żeby nie spaliła się całkowicie. Wyłóż paprykę z piekarnika i od razu przełóż do woreczka i trzymaj ją tam około 10 minut. Pomoże to w obraniu jej ze skórki. Następnie usuń gniazdo nasienne, a paprykę pokrój w małą kosteczkę

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

Do miseczki wrzuć paprykę, pietruszkę, parmezan i czosnek. Dodaj sok z cytryny, oliwę, cukier. Dopraw solą i pieprzem.

Odcedzony makaron wymieszaj z sosem paprykowym. Udekoruj tartym parmezanem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 19.10.2012 19:49
ostatnio mi smakują bezmięsne makarony
Zdzisław 19.10.2012 19:49
ostatnio mi smakują bezmięsne makarony
eMMe 19.10.2012 19:06
super
Rafał10 19.10.2012 18:13
uwielbiam takie makaroniki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak