Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka duszona z cebulą i grzybami

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grubych plastrów surowej szynki wieprzowej 6
cebule 1-2
garść grzybków suszonych, użyłam suszonych, krojonych poćców 1
sól, pieprz mielony do smaku:
łyżek mąki pszennej kilka

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka duszona z cebulą i grzybami

Grzyby pokruszyć, zalać ciepłą wodą, moczyć 2-3 godziny a następnie gotować w tej samej wodzie ok. 30 min.. Mięso lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, oprószyć cienko mąką. Cebulę obrać, pokroić w ćwierć plasterki albo kostkę. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, zrumienić mięso, przełożyć na talerz a na tę samą patelnię wlać 1-2 łyżki oleju i zeszklić cebulkę, włożyć z powrotem mięso, wlać grzyby z wodą , w której się gotowały. Całość dusić aż mięso będzie miękkie. Podawać z ziemniakami albo kluseczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnik 11.06.2011 10:41
mniam
bernadetta2 20.05.2011 08:46
ciekawe
jolaxa1 05.02.2011 23:06
swietne
IZABELA29 24.01.2011 10:26
smacznie
ewelinapac 03.01.2011 08:33
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak