Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki po włosku

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 30dag
cebula czerwona 1
czosnek 3 ząbki
oliwki czarne garść
pomidory krojone w puszce
papryka czerwona 1
ziemniaki ok.kg
jajko 1
mąka
mąka ziemniaczana łyżka
bulion szklanka
cebula biała 1
Bazylia suszona Prymat
Czosnek suszony Prymat
jogurt naturalny
koper świeży

Przepis i sposób przygotowania na: Placki po włosku

Kroki postępowania

1
Ziemniaki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wymieszać z jajkiem, startą czerwoną cebulą, solą, pieprzem, łyżką mąki ziemniaczanej i mąką (na oko). Na rozgrzanym oleju wykładać łyżką porcje ciasta. Smażyć placki ziemniaczane na złoto.
Krok 1 - Placki po włosku foto
2
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Oprószyć mąką i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć na średnim ogniu, dodać posiekane z cebulą ząbki czosnku, umytą i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić chwilę zmniejszając ogień. Podlać szklanką bulionu z kostki cielęcej. Dusić, aż trochę bulionu odparuje. Dorzucić pomidory i oliwki. Całość dusić, aż zgęstnieje. W trakcie gotowania oprószyć mieloną ostrą papryką, granulowanym czosnkiem, posiekanym koperkiem i bazylią. Ewentualnie dosolić.
Krok 2 - Placki po włosku foto
3
Układać na talerzu porcje placków z sosem w formie piramidki. Wierzch udekorować kleksem jogurtu.
Krok 3 - Placki po włosku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 22.10.2012 09:40
ciekawa wieża
Rafał10 19.10.2012 18:28
no bomba ! Superowy przepis :)
ziutula
ziutula 19.10.2012 17:27
smacznie podane
caffee_tea 18.10.2012 21:57
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak