Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z wyspy Rodos

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

spaghetti 350 g
bakłażan 1 szt.
ser żółty 200 g
wołowina mielona 250 g
cebula 1 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
pomidory 1 puszka
olej 1 łyż.
masło 1 łyż.
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z wyspy Rodos

Kroki postępowania

1
Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, przelewam zimną wodą i pozostawiam do ostudzenia. Bakłażany myję, obieram ze skórki i kroję je w plastry. Plastry bakłażana smażę na rozgrzanym oleju. Po wyjęciu bakłażanów, na reszcie tłuszczu smażę posiekaną cebulę.
Krok 1 - Makaron z wyspy Rodos foto
2
Dodaję do cebulki mięso mielone, liść laurowy, doprawiam całość do smaku solą i pieprzem. Wkładam połowę pomidorów i dusze wszystko ok. 30 minut. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Na dno naczynia kładę plastry bakłażana, posypuję połową starego sera. Wykładam ugotowany makaron i posypuję resztą sera. Całość polewam sosem mięsnym, a wierzch przykrywam resztą pomidorów.
Krok 2 - Makaron z wyspy Rodos foto
3
Piekę zapiekankę w nagrzanym piekarniku do 180ºC około 30 minut.
Krok 3 - Makaron z wyspy Rodos foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 19.10.2012 18:36
moje smaczki :) WYPRÓBUJĘ :)
Katarzyna/kate1980 18.10.2012 22:22
świetnie wygląda
babajaga1969 18.10.2012 14:11
wygląda przesmacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak