Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kremówka banalnie prosta

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
margaryna 1 kostka
śmietana kwaśna 1/2 szklanki
mleko 3/4 litra
masło 50 gram
cukier 1 szklanka
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: kremówka banalnie prosta

Kroki postępowania

1
mąkę, margarynę i śmietanę zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na ok godzinę. to pyt czasie dzielimy na 2 części i każdą część rozwałkujemy i układamy na blachę. ciasto nakłuwamy w kliku miejscach widelcem i obie blachy pieczemy ok 20 min w 200 stopniach.
Krok 1 - kremówka banalnie prosta foto
2
gdy są upieczone zabieramy się za masę.
500 ml mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy wraz z cukrem i masłem .
w pozostałym mleku miksujemy jajko, mąkę i budyń.
gdy mleko w garnku się gotuje wlewamy mleko z budyniem i gotujemy jak budyń.
jeszcze gorącą masę wylewamy na placek i przykrywamy 2.
Krok 2 - kremówka banalnie prosta foto
3
gdy wystygnie możemy posypać cukrem pudrem podajemy zimne.
Krok 3 - kremówka banalnie prosta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 12.11.2012 09:23
ja robię z ciasta francuskiego :) polecam
gabi162825 08.11.2012 19:54
pyszne
xxxbulix 05.11.2012 13:59
uwiabiam;)
Goya 18.10.2012 11:37
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak