Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wafle ryżowe 10 szt
śliwki suszone 10 dag
migdały 5 dag
orzechy nerkowca 5 dag
mieszanka keksowa 10 dag
czekolada gorzka 5 dag
śmietana 30% 100 ml
masło 4 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych

Kroki postępowania

1
Orzechy nerkowca i migdały rozdrabniamy blenderem. Śliwki bardzo drobno siekamy albo rozdrabniamy przy pomocy blendera. Dodajemy mieszankę keksową.
Krok 1 - Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych foto
2
W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do chwili aż się całkowicie rozpuści. Wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych foto
3
Połowę wafli ryżowych rozdrabniamy blenderem na puch, a pozostałe łamiemy rękoma, dodajemy do bakalii. Wlewamy czekoladę ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy do formy do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia i gotowania na grubość około 1 cm.
Krok 3 - Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych foto
4
Przykrywamy drugim arkuszem papieru, na który układamy 3-4 ciężkie książki i odstawiamy co najmniej na 4-5 godzin. Po tym czasie kroimy w niewielkie prostokąty i pozostawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby batoniki jeszcze bardziej stwardniały.
Krok 4 - Bakaliowe batoniki z wafli ryżowych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 23.10.2012 23:12
ale smakowite
Katarzyna/kate1980 20.10.2012 21:54
coś dla łasuchów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak