Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz grzybowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wędzone 1/2 kg
kiełbasa polska wędzona 2-3 surowe
grzyby leśne 700 g
grzyby suszone kilka szt.
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
cebula 2 duże
zakwas na żurek
czosnek 2-3 ząbki
majeranek do smaku
ziele angielskie 5 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
pieprz kolorowy mała łyżeczka
chrzan ze słoiczka do smaku
olej
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz grzybowy

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą.
Dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i ziarna pieprzu.
Ugotować wywar i odcedzić.
Grzyby oczyścić, pokroić i poddusić razem z posiekaną cebulą - dodać do wywaru razem z surową kiełbasą wędzoną lekko ponacinaną.
Doprawić kucharkiem, majerankiem, zmielonymi grzybami suszonymi - gotować 45 minut, na małym ogniu, pod przykryciem.
Wlać zakwas i mieszać przez chwilę, stale ogrzewając, aż zupa zawrze.
W międzyczasie posiekać drugą cebulę, usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju - dodać do zupy.
Doprawić wyciśniętym czosnkiem i chrzanem.
Podawać z ziemniakami puree.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariposas 17.10.2012 21:32
lubię takie zupki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak