Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowiec
Zagotować 5 szklanek wody, w 1 szklance rozrobić budynie, przygotować budyń, pod koniec gotowania wsypać cytrynową galaretkę, odstawić do wychłodzenia. W misce utrzeć kostkę margaryny z kostką masła, następnie dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową.
Biszkopt przekroić na 2 części( grubszą- na spód, cienką-na wierzch). 3/4 masy budyniowej przełożyć na dolną część biszkoptu, następnie wylać gęstniejącą cytrynową galaretkę i przełożyć cienką warstwą biszkoptu, następnie wyłożyć pozostałą cześć kremu. Ubić śmietanę z 3 łyżkami cukru i fixami do śmietany, wyłożyć na krem. Z cytryn wycisnąć sok. Herbatniki moczyć w soku z cytryn i układać na śmietanie. Całość polać polewą czekoladową.
Rady przy pieczeniu:
Biszkopt należy upiec dzień wcześniej, ponieważ świeży ciężko jest przekroić.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.