Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z czekoladą

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt - -
jaja 5 szt
cukier 1 szklanka
woda 3 łyżki
mąka 1 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
masa - -
śmietana 30% 1 l
fixy 4 szt
czekolada 3 szt
mascarpone 250 g
cukier puder 5 łyżek
dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
poncz - -
woda 3/4 szklanki
sok z cytryny - -
cukier 3 łyżki
orzechy arachidowe - uprażone

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z czekoladą

(Przygotować 2 biszkopty: jasny, ciemny)
Jajka z cukrem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wodę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy, przekładamy na tortownicę o średnicy 25 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 min. Biszkopt studzimy, przekrawamy na 2 blaty. Tak samo przygotowujemy ciemny biszkopt, natomiast dodajemy 3 łyżki kakao a odejmujemy tyle samo mąki.



600 ml śmietany ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru i fixem. 1 tabliczkę czekolady rozpuszczamy, i dodajemy do połowy ubitej śmietany, całość dokładnie miksujemy i wstawiamy do lodówki aby stężało.Następnie kolejną dobrze schłodzoną tabliczkę czekolady ścieramy na tarce na drobne wiórki, Do drugiej części śmietany dodajemy mascarpone oraz wiórki czekoladowe, dokładnie miksujemy i wstawiamy do lodówki.
Każdy z biszkoptów przekrawamy na 2 blaty i układamy jeden na drugi. Przy pomocy talerzyków lub salaterek staramy się stworzyć 3 rodzaje obręczy wycinając z góry poprzez wszystkie powstałem blaty biszkoptów.
Z tak przygotowanych obręczy biszkoptów układamy 1 warstwe naszego tortu, na talerzu układamy obręcze zaczynając od dużego ciemnego, średniego jasnego i małego ciemnego. Następnie tak przygotowany 2 kolorowy płat tortu nasączamy naszym ponczem i smarujemy dżemem. Przykrywamy kolejną warstwą biszkoptu składającego się z obręczy ułożonych w odwrotnej kolejności. Kolejną warstwę, nasączamy, wykładamy masę czekoladową, przykrywamy warstwą biszkoptu, nasączamy i wykładamy ostatnią warstwę naszej masy z mascarpone i wiórkami czekoladowymi. Przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki do schłodzenia.
W tym czasie przygotowujemy śmietanę do wysmarowania boków tortu. Ubijamy 350ml śmietany z 2 łyżkami cukru pudru i fixem. Wyciągamy schłodzony tort i smarujemy boki tortu naszą śmietaną i obsypujemy zmielonymi orzechami ziemnymi.
Na sam koniec przygotowujemy polewę czekoladową. Rozpuszczamy ostatnią tabliczkę czekolady z pozostałą resztą naszej śmietany(50 ml). Jeszcze ciepłą rozporowadzamy na wierzchu naszego tortu. Chłodzimy. Tak przygotowany tort dekorujemy szprycą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 13.11.2015 22:29
wspaniałe ciasto
Stenka 12.10.2015 21:54
smaczne ciasto
norweska20 18.08.2015 13:10
wspaniałe ciasto
agnieszka214 18.02.2014 14:52
jak zawsze u ciebie pychota
Ewa104 03.04.2013 10:46
Pracochłonny ale za to jaki śliczny i smaczny z pewnością.
cris04 17.10.2012 21:33
bardzo ładnie się prezentuje......!
daria2911 17.10.2012 19:38
śliczny
Agnieszka91 17.10.2012 19:16
pycha
Konczi 17.10.2012 18:29
super
Adamorek 17.10.2012 18:24
na jesienną depresję
Małgorzata106 17.10.2012 18:21
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak