Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane rydze

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rydze
woda 3 szkl
ocet 1/2 szkl
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczka
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 szt
Gorczyca biała cała Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane rydze

Grzyby (rydze) dokładnie myjemy, po czym zalewamy gorącą wodą i zagotowujemy 10 minut.
Odcedzamy, studzimy.
Wkładamy do wyparzonych słoiczków, dodając krążki cebuli i kilka ziaren ziela angielskiego. Ja dodaję również gorczycę, Piotrek nie.
Zalewamy przestudzoną zalewą. Słoiczki dokładnie zakręcamy, wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką , zalewamy wodą do ok. 3/4 wysokości, po czym pasteryzujemy 10 minut od zagotowania.
Wyjmujemy słoiczki, odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do ostudzenia.
Grzyby będą jak znalazł za miesiąc, ale my poczekamy z nimi do Bożego Narodzenia, czy też Sylwestra. Będą doskonałą zakąską.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 23.10.2012 20:12
ja bym się nie mógł doczekać otwarcia słoika :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak