Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek grzybowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier kryształ 1/4 szklanki
jajko 3
mąka pszenna 1 ,1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie
masło miękkie 150 g
sól do smaku
masło do formy
proszek grzybowy
opieńki 250 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek grzybowy

Kroki postępowania

1
Odważamy umyte wcześniej w osolonej wodzie opieńki.
Krok 1 - Chlebek grzybowy foto
2
Opieńki ścieramy na tarce jarzynowej.
Krok 2 - Chlebek grzybowy foto
3
Do miski wkładamy masło i wsypujemy cukier. Miksujemy na puszystą mase.
Krok 3 - Chlebek grzybowy foto
4
Dodajemy lekko odciśnięte grzyby.
Krok 4 - Chlebek grzybowy foto
5
Jajka rozmącamy w miseczce.
Krok 5 - Chlebek grzybowy foto
6
Żółtka dodajemy do masy maślanej i grzybów. Miksujemy.
Krok 6 - Chlebek grzybowy foto
7
Wsypujemy następnie mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą do smaku.
Krok 7 - Chlebek grzybowy foto
8
Miksujemy na jednolitą mase.
Krok 8 - Chlebek grzybowy foto
9
Do pojemnika do rozdrabniania wrzucamy ususzone podgrzybki. Wsypujemy bułkę tartą .
Krok 9 - Chlebek grzybowy foto
10
Rozdrabniamy na proszek.
Krok 10 - Chlebek grzybowy foto
11
Forme o długości 20 cm smarujemy masłem. Posypujemy ją proszkiem grzybowym.
Krok 11 - Chlebek grzybowy foto
12
Gotowe ciasto przelewamy do tak przygotowanej formy.
Na wierzch układamy drobne opieńki.
Krok 12 - Chlebek grzybowy foto
13
Wstawiamy od nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 90 minut.
Po upieczeniu studzimy w formie.
Krok 13 - Chlebek grzybowy foto
14
Gotowy chlebek pachnący lasem.
Najlepiej smakuje z masełkiem i żółtym serem.
Krok 14 - Chlebek grzybowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 02.10.2013 11:25
fajny,tak ładnie wypieczony :-)
romanrafal
romanrafal 30.08.2013 16:20
pierwszy raz widzę i słyszę o takim chlebku,ale bardzo mi się podoba
Grażyna13 19.02.2013 19:49
super przepis :)
M. Monroe 10.11.2012 08:40
cudowny widok
edyta44 18.10.2012 19:24
super
anemon 18.10.2012 07:59
Świetny grzybowy pomysł, a chleb prezentuje się wspaniale.
olkaaa 18.10.2012 07:34
jeszcze nie próbowałam
alaaa 17.10.2012 17:51
idealnie wypieczony,super
Beatris 17.10.2012 14:05
Jak wspaniale i smakowicie wygląda na zdjęciu. Chciało by się kawałeczek zjeść.
Agnieszka_B 17.10.2012 13:58
Fantastyczny przepis z wykorzystaniem grzybów!
caralajna 17.10.2012 10:27
rewelacyjny pomysł, podoba mi się :)
stokrotka 17.10.2012 10:02
chętnie bym spróbowała
Patrycja25 17.10.2012 09:48
pyszności
Ewa6274879 17.10.2012 09:48
świetny pomysł - na pewno jest pyszny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak