Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w czekoladzie

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszka 4 szt
mandarynka 2 szt
banan 1 szt
gorzka czekolada 10 dag
śmietana 30% 120 ml
wino białe wytrawne 4/5 szklanka
woda 2 szklanka
cukier 3 łyżka
cukier waniliowy 2 łyżka
słupki migdałów
gwiazdki cukrowe
Goździki całe Prymat 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w czekoladzie

Kroki postępowania

1
Gruszki obieramy, przecinamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Wodę zagotowujemy z cukrem, goździkami i łyżką cukru waniliowego. Wlewamy wino, dodajemy gruszki i gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Odstawiamy na 10 minut, aby lekko przestygły.
Krok 1 - Gruszki w czekoladzie foto
2
Czekoladę łamiemy, wlewamy śmietanę, dodajemy pozostały cukier waniliowy i ciągle mieszając, podgrzewamy aż całkowicie się rozpuści.
Krok 2 - Gruszki w czekoladzie foto
3
Gruszkom odcinamy lekko spody, aby łatwiej stały i układamy na talerzykach. Polewamy gorącą czekoladą. Przybieramy słupkami migdałów, mandarynkami, bananami i cukrowymi gwiazdkami. Podajemy z kawą :)
Krok 3 - Gruszki w czekoladzie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 17.10.2012 11:29
niebo w gębie
Andysz 17.10.2012 08:17
świetne;]
as28 17.10.2012 08:01
fajne
as28 17.10.2012 08:01
fajne
Patrycja25 16.10.2012 22:34
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak