Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BISZKOPTOWE OMLETY ZE ŚMIETANĄ

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 5 łyżek
sól 1 szczypta
cukier wanilionowy 1 łyżka
cukier puder 4 łyżki
olej do smażenia
śmietanka kremowa 1 opakowanie
stabilizator do śmietany 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: BISZKOPTOWE OMLETY ZE ŚMIETANĄ

Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiewamy dwukrotnie, wszystko łączymy na jednolitą masę, mieszamy powoli, tak by nie rozbić piany.

Przygotowujemy małą patelnię, za każdym razem smarujemy ją lekko olejem. Puszystą piankę przekładamy na rozgrzaną patelnię, przykrywamy pokrywką, podsmażamy na malutkim ogniu minutkę, podważamy drewnianą szpatułką (taką do przewracania naleśników), smażymy z drugiej strony jeszcze chwilkę (już bez przykrycia).

Zdejmujemy z ognia, przekładamy na talerz.

Jeśli omlety mają być ze śmietaną, należy ją ubić, razem z cukrem pudrem i stabilizatorem (jeśli omlety będą spożywane w chłodniejszym miejscu, można podać śmietanę bez stabilizatora. Śmietanę wyciskamy szprycą na troszkę większą połówkę, składamy tak by ozdobny wzór ze śmietany był widoczny.
Z góry obsypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 27.08.2013 11:17
Uwielbiam omlety:)Pycha
1j1o1l1a1 16.10.2012 20:51
bardzo smakowicie sie prezentuja
Monika111 16.10.2012 20:44
Dzisiaj takie jadłam! Pycha!
angelika14 16.10.2012 20:14
pyszności
anja3107 16.10.2012 19:45
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak