Ravioli z kurczakiem i grzybami leśnymi

Ravioli z kurczakiem i grzybami leśnymi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • masło

    1 łyżeczka
  • żółtka

    2 szt.
  • Nadzienie:

  • ćwiartki tylnie z kurczaka

    2 szt.
  • marchewka

    2 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • seler

    1 kawałek
  • cebula

    1 mała
  • grzyby leśne

    25 dag
  • oliwa

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • sos

  • cebula

    1 szt.
  • oliwa

    2 łyżki
  • duzy pomidor

    1 szt.
  • przecier pomidorowy

    2 czubate łyżki
  • cukinia

    1 szt.
  • bulion

    500 ml
  • woda zimna

    2 l
  • owoc jałowca

    kilka szt.
  • liść laurowy

    1 szt.
  • ziele angielskie całe

    2 ziarenka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ravioli z kurczakiem i grzybami leśnymi
Kurczaka umyć i włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa w całości - bez cebuli, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i sól. Przykryć częściowo i postawić na średnim ogniu. Cebulę obrać, nabić na widelec i opiec nad palnikiem. Moja Babcia robiła to na blasze pieca, można opiec i na metalowej starej daty patelni. Jednak najprościej opiec tuż nad palnikiem. Dodać do reszty. W momencie gdy całość zawrze zmniejszyć ogień do minimum i cały czas pod częściowym przykryciem gotować 1,5-2 godziny. Rosół powinien lekko pyrkać. Wyjąć mięso i wystudzić. Bulion zużyć do sosu, do przygotowania jakiejkolwiek zupy, można zamrozić w porcjach lub po prostu z przyjemnością zjeść.
Krok 2 - Ravioli z kurczakiem i grzybami leśnymi
Na stolnicę przesiać mąkę i dodać masło. palcami dokładnie wymieszać. Dodać żółtka...
Krok 3 - Ravioli z kurczakiem i grzybami leśnymi
...i powtórzyć dokładne mieszanie.
Krok 4 - Ravioli z kurczakiem i grzybami leśnymi
Stopniowo wlewać gorącą wodę w takiej ilości, aby zagnieść jędrne i zwarte ciasto.
Krok 5 - Ravioli z kurczakiem i grzybami leśnymi
Odłożyć na oprószonej mąką stolnicy przykrywając miską na ok. 30 minut.
W międzyczasie przygotować sos i farsz. Niestety nie zrobiłam żadnego zdjęcia sosu (zapomniałam), ale:
Cebulę na sos obrać i drobno posiekać. Cukinię umyć i pokroić w małą kostkę, pomidora obrać i pokroić w nieco większą kostkę. Wlać oliwę do rondla i wrzucić cebulę - dałam tym razem olej z czerwonej palmy i rzepaku, ale z reguły dodaję olwę, dlatego ją ujełąm w składnikach - olej jednak sprawdził się super, choć nie warto za nim biegać jedynie dla tego dania. Warto w ogóle. Smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać cukinię i pomidora, smażyć kilka minut, aż warzywa zmiękną, dodać przecier i dokładnie wymieszać pozostawiając całość ok. 1 minutę na delikatnym ogniu. Wlać bulion lub wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować na niedużym ogniu pod częściowym przykryciem (pryska), aż delikatnie zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 6 - Ravioli z kurczakiem i grzybami leśnymi
Oczyścić grzyby (mam na myśli borowiki i kozaki) i pokroić na nieduże kawałki. Rozgrzać w rondlu oliwę i wrzucić grzyby. Smażyć ok. 10 minut mieszając.
Krok 7 - Ravioli z kurczakiem i grzybami leśnymi
Po 5 minutach dodać wyciśnięty czosnek. Pod sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić solą i pieprzem.
Krok 8 - Ravioli z kurczakiem i grzybami leśnymi
Mięso obrać ze skóry i usunąć kości. Zmielić razem z grzybami, wymieszać dokładnie, dodać parmezan, spróbować i doprawić według uznania solą i pieprzem.
Krok 9 - Ravioli z kurczakiem i grzybami leśnymi
Ciasto podzielić na 4 części. Znaczy tak, jak komu będzie wygodniej... Rozwałkować cienko (maszynka 1-3-5) i pokroić w paski szerokości ok. 5 cm. W przypadku maszynki każdą rozwałkowaną porcję pokroić wzdłuż na 3 części.
Krok 10 - Ravioli z kurczakiem i grzybami leśnymi
Rozłożyć pojedynczy paseczek na stolnicy, złożyć na pół i docisnąć delikatnie miejsce złożenia. Na jednej połowie paseczka rozłożyć porcje farszu w odstępach ok. 1,5 cm...
Krok 11 - Ravioli z kurczakiem i grzybami leśnymi
...i przykryć drugą połową.
Krok 12 - Ravioli z kurczakiem i grzybami leśnymi
Docisnąć mocno brzegi wzdłuż jednej z dłuższych stron (mnie wygodniej jest spodniej), po czym pomiędzy farszem.
Krok 13 - Ravioli z kurczakiem i grzybami leśnymi
Zanim sklei się ostatni brzeg usunąć jak najwięcej powietrza z wnętrza pierożka
Krok 14 - Ravioli z kurczakiem i grzybami leśnymi
Powtórzyć operację z resztą pasków i resztą ciasta. Gotowe odkładać na oprószoną mąką deskę.
Krok 15 - Ravioli z kurczakiem i grzybami leśnymi
Gotować ravioli w dużej ilości wrzącej osolonej wody - partiami - po ok. 2 minuty od momentu powtórnego zawrzenia. W tym czasie można podgrzać sos. Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerze i polać sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cookingangelika

27.02.2017 10:58
po prostu pysznosci

pestka

04.12.2016 08:44
bardzo smaczny obiad

trufelek

29.08.2016 19:58
Wygląda apetycznie!

tobi1989

16.02.2016 13:49
Smakowite :)

Ada-Gaba

04.01.2016 22:45
wspaniałe danie

Aneta41

17.11.2015 13:40
oj z pewnością muszę zrobić u siebie;)

ben-ka

16.11.2014 21:42
Z chęcią bym spróbowała....

Anna133

23.12.2013 19:41
coś wspaniałego :D

Klausia

18.11.2013 17:01
ciekawe, oryginalne i dotąd mi nieznane :)

rjustysia

27.08.2013 20:13
Jakże prosto można zrobić wspaniałe włoskie danie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat