Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smak dzieciństwa: chruściki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 5 sztuk
mąka pszenna 500 gram
ocet 2 łyżki
kwaśna śmietana 2 łyżki
sól szczypta
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Smak dzieciństwa: chruściki

Wszystkie składniki zagnieć ze sobą. Ciasto rozwałkuj cieniutko. Podsypuj je jednak jak najmniejszą ilością mąki, w innym przypadku na tłuszczu będzie tworzyła się piana.

Wykraj nożem podłużne paski o kształcie równoległoboku. Każdy z nich natnij na środku i przełóż jeden koniec tak, by powstał supełek. Wykrajane chruściki przykryj ściereczką, aby nie dopuścić do ich wyschnięcia.

Smaż na złoty kolor na gorącym tłuszczu (smalcu lub oleju). Usmażony chrust wyłóż na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem (najlepiej z prawdziwą wanilią).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 30.01.2013 07:51
super
Dorian 30.01.2013 07:51
super
natalia.doradca 19.01.2013 09:46
pychotka takie ciacha
justys759 16.10.2012 19:37
pycha
Simeo 16.10.2012 18:57
lubię to
Iwka 16.10.2012 17:44
to też mój smak dzieciństwa
Sylwia26 16.10.2012 17:32
pięknie i smakowicie wyglądają :)
Sylwia56
Sylwia56 16.10.2012 17:09
u mnie też faworki
kulinarny smak 16.10.2012 17:01
u mnie nazywają się faworki i smakują wspaniale.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak