Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa borowikowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 3 sztuki
marchew 1 sztuka
seler korzeniowy 1/2 sztuki
korzeń pietruszki 1 sztuka
cebula 1 sztuka
natka pietruszki 2 łyzki
masło 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 ziarna
sól do smaku
śmietana 2 łyżki
mąka 2 łyżki
borowiki 8 sztuk
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa borowikowa

Do garnka nalać 2 litry wody, wrzucić skrzydełka, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, lubczyk oraz ziarna jałowca i zagotować pod przykryciem. Zebrać szumowiny i dodać obrane i pokrojone warzywa oraz “podpaloną” na gazie cebulę obraną z łupek. Gotować pod przykryciem ok 30 minut pod przykryciem.
Borowiki oczyścić i pokroić w plasterki, podsmażyć na złoto na 3 łyżkach masła i dodać do wywaru i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą do smaku.
Szklankę napełnić wodą do połowy i wymieszać dokładnie ze śmietaną i mąką. Wlać do zupy i dokładnie wymieszać. Zagotować zupę.
Podawać z makaronem oraz świeżą natką pietruszki.

Smacznego! Karla

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 17.02.2013 14:45
bardzo smaczna
Anna169Hosz 18.01.2013 15:01
Zapowiada się smaczna zupa.
emeslive 16.10.2012 15:23
Bardzo apetyczne zdjęcie. A zupa... super, bo dużo przypraw, aromatyczne borowiki i skrzydełka dla pełniejszego smaku. Podoba mi się ten przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak