Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KRUCHA TARTA ŚLIWKOWO-BRZOSKWINIOWA

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
śmietana kwaśna 2 łyżki
żółtko surowe 2 sztuki
cukier puder 0,75 szklanki
śliwki 250 gram
brzoskwinie 250 gram
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jajko 1 sztuka
masło 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: KRUCHA TARTA ŚLIWKOWO-BRZOSKWINIOWA

1. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dokładamy miękkie masło pokrojone w kostkę, rozrabiamy rękami tak by pozbyć się grudek, teraz dokładamy śmietanę, żółtka i cukier puder (wszystko w temperaturze pokojowej), rozrabiamy. Zagniatamy ciasto, formujemy kulkę, zawijamy w worek lub folię, wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

2. Śliwki przekrawamy na połowy (wzdłuż),pozbywamy się pestek. Z brzoskwiń również pozbywamy się pestek, owoce kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miski, przesypujemy cukrem wanilinowym, odkładamy.

3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, 2/3 ciasta wałkujemy, wylepiamy dno formy do tarty, nakłuwamy widelcem. Teraz na ciasto układamy owoce z sosem owocowym. Przykrywamy wierzch ozdobną kratką, zrobioną z reszty ciasta.

4. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy w temp. 180 st. C. przez ok. 40 minut.

Ciasto robiłam kilka razy, nigdy nie wyszedł mi zakalec ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak