Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musaka z wolnowaru

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 2 ząbki
krojone pomidory 2 puszki
przecier pomidorowy 40 g
oregano 2 łyżeczki
kumin 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
oliwa 4 łyżki
masło 75 g
mleko 600 ml
mąka pszenna 1/2 szklanki
kwiat muszkatu 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
bakłażan 2 sztuki
jagnięcina 1 mielona
cebula 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Musaka z wolnowaru

1. Pokrojone w plastry bakłażany układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i wstawimy pod górną grzałkę piekarnika. Opiekamy z obu stron na złoto-brązowo.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso przez 5 minut. Dodajemy sól, pieprze, cynamon, oregano i kumin. Obsmażamy dalsze 5 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
3. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na małym ogniu przez 10 minut pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i sól i podsmażamy kolejne 5 minut często mieszając. Na koniec dodajemy pomidory z puszki, całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
4. Misę wolnowaru wykładamy połową plastrów bakłażana, na to wykładamy mięso, połowę sosu, resztę plastrów bakłażana i resztę sosu. Gotujemy na niskiej mocy przez 5 godzin.
5. Gdy musaka będzie prawie gotowa z masła, mąki, mleka i muszkatu robimy sos beszamelowy. Musakę zalewamy sosem, posypujemy tartą bułką i wstawiamy pod górną grzałkę piekarnika. Podpiekamy aż wierzch się zrumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 01.09.2013 20:26
Pyszności!!
Anna169Hosz 03.11.2012 16:32
Jeśli smakuje tak jak wygląda to gratulacje- super.
Silver Teaspoon 16.10.2012 16:04
musi być pyszna :)
Ola1984 16.10.2012 13:01
Takie smaki lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak