Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

aromatyczny domowy smalec do chlebka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 1 kg
boczek 40 dag
cebula biała 3 sztuki
czosnek 3 ząbki
sól 1 płaska łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
jabłka 3 sztuki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 płaska łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: aromatyczny domowy smalec do chlebka

Słoninę pokrój na kawałki i zmiel w maszynce do mielenia mięsa (sitko z grubymi oczkami). Przełóż do sporego garnka i wytapiaj. W międzyczasie pokrój w średnią kostkę cebulę i boczek. Kiedy słonina już będzie ładnie wytopiona, dodaj do niej boczek, zmniejsz nieco ogień pod garnkiem i smaż przez kwadrans. Po tym czasie dodaj cebulę, majeranek, liść laurowy, sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj przez chwilę. Dodaj pozbawione gniazd nasiennych jabłka (pokrojone w ćwiartki). Mieszaj smalec aż jabłka się rozpadną i gotuj do czasu, aż będzie miał lekko mleczny kolor. Rozlej do słoików. Smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 12.12.2012 07:10
pycha
Kate131 05.12.2012 09:24
mniam
Bernadeta1 22.10.2012 23:43
pycha chlebek z takim smalcem i kiszony ogórek
pacpaw 16.10.2012 18:48
kolejny już przepis na połączenie smalcu i jabłek. Muszę w końcu spróbować
Miki 16.10.2012 12:26
mniam
Goya 16.10.2012 11:52
super
Goya 16.10.2012 11:50
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak