Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowa papryka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka 2,5 kg
ziele angielskie 12 ziaren
pieprz 12 ziaren
olej 6 łyżecz.
woda 8 szkl.
ocet 2 szkl.
sól 2 łyż.
miód 4 łyż.
cukier 1,5 szkl.
Liść laurowy suszony Prymat 6 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowa papryka

Kroki postępowania

1
Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne i kroję ćwiartki. Następnie kawałki papryki układam ciasno w słoiki.
Krok 1 - Miodowa papryka foto
2
Do każdego słoika wkładam jeden listek laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, dwa ziarna pieprzu oraz wlewam jedną łyżeczkę oleju. Wodę wlewam do garnka, łączę z octem, solą, miodem i cukrem. Paprykę umieszczoną w słoikach zalewam gorącą zalewą.
Krok 2 - Miodowa papryka foto
3
Słoiki dokładnie zakręcam i wstawiam do dużego garnka z ciepłą wodą. Woda ma być w ilości takiej, aby sięgała ona do wieczek. Wodę doprowadzam do zagotowania, po czym trzymam całość na małym ogniu ok. 10 minut.. Słoiki wyjmuję, osuszam i przenoszę do spiżarni.
Krok 3 - Miodowa papryka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 16.10.2012 11:48
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak