Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczonki Jury Krakowsko-Częstochowskiej

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
marchew 1 szt.
kapusta 4 liście
cebula 2 szt.
boczek wędzony 320 g
kiełbasa 2 laski
pieprz 1/2 łyżecz.
sól 1 szczypta
majeranek 1 łyżecz.
koperek 1 łyż.
olej 2 łyż.
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżecz.
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt.
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 1/2 łyżecz.
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziaren
kapusta biała 3 posiekana

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczonki Jury Krakowsko-Częstochowskiej

Kroki postępowania

1
Przed pierwszym użyciem żeliwny garnek trzeba wypalić. W tym celu należy najpierw umyć garnek ciepłą wodą z płynem, wypłukać, osuszyć dokładnie i wysmarować grubą warstwą oleju lub oliwy. Następnie postawić natłuszczony garnek na ruszcie, rozpalić pod nim ognisko i trzymać ok. 10-15 minut. Po czym zdjąć garnek z rusztu, ostudzić, umyć w ciepłej wodzie z płynem, opłukać, osuszyć i ponownie natłuścić olejem. Tak przygotowany garnek jest gotowy do użycia. Jeśli nie zastosujemy się do powyższych czynności garnek zacznie rdzewieć. Po opróżnieniu garnka z pieczonek, należy go umyć w ciepłej wodzie z płynem, opłukać, osuszyć i znów nasmarować olejem. Dzięki tej konserwacji naczynie będzie nam służyć długie lata. Ziemniaki i marchewkę umyć, obrać i pokroić w półcentymetrowe plasterki. Cebule obrać i posiekać w cienkie półkrążki. Kiełbasę pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę lub słupki. Czysty i suchy garnek natłuścić dokładnie olejem.
Krok 1 - Pieczonki Jury Krakowsko-Częstochowskiej foto
2
Na dno naczynia położyć liście kapusty. Następnie układać warstwowo: plastry ziemniaków posypane posiekanym koperkiem, solą, pieprzem, plastry marchewki oprószone słodką papryką posiekaną kapustę posypaną przyprawą do bigosu, majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym, pokrojona kiełbasa i boczek półkrążki cebuli i znów plastry ziemniaków... itd. Wierzchnią warstwę mają stanowić plastry ziemniaków, które należy dokładnie oprószyć przyprawami. Całość przykryć liśćmi kapusty. Założyć pokrywę i zamknąć naczynie.
Krok 2 - Pieczonki Jury Krakowsko-Częstochowskiej foto
3
Postawić napełniony garnek na ruszcie, rozpalić pod nim ognisko i trzymać na ogniu ok. 1 godzinę 30 minut. Należy doglądać co jakiś czas czy ognisko nie wygasło.
Krok 3 - Pieczonki Jury Krakowsko-Częstochowskiej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miki 16.10.2012 12:27
super
zolzica 16.10.2012 12:05
w sam raz na nadchodzącego Hubertusa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak