Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka pomidorowa z cukinią i bakłażanem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory dojrzałe 5 szt
cebula 1/2 szt
oliwa 1,5 łyżki
tymianek 1/4 łyżeczki
oregano 1/4 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
bakłażan 1 szt
pomidory 2 szt
ser feta 60 gram
oliwa 1 łyżka
cukinia 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka pomidorowa z cukinią i bakłażanem

Przygotować sos: pomidory na chwilę zanurzyć we wrzątku, schłodzić , zdjąć skórkę, usunąć nasiona i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrajaną w kostkę cebulę, pomidory i dusić na średnim ogniu ok.10 min mieszając od czasu do czasu.Dodać tymianek ,oregano , doprawić do smaku solą , pieprzem i gotować jeszcze 2-3 minuty.Sos zmiksować i rozsmarować na dnie naczynia żaroodpornego (użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 22-12 cm).

Umytą cukinię, bakłażana i pomidory pokroić w cienkie plasterki. Warzywa ułożyć na przemian/ tak aby na siebie zachodziły / na warstwie sosu pomidorowego. Wierzch skropić oliwą. Naczynie z warzywami owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C. Warzywa zapiekać ok. 30 min. / przed końcem zapiekania można usunąć folię/

Przed podaniem wierzch zapiekanki posypać serem feta /jeśli wymaga doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 08.11.2013 09:17
ładnie wygląda
SylwiaMagdaSabin 22.10.2013 08:13
I LIKE IT, super jest
Kuchareczka2 03.04.2013 21:37
bardzo apetyczna
Magda60 15.03.2013 10:38
pyszna zapiekanka
dagmara020 08.01.2013 21:58
jejku jaka apetyczna:)
caralajna 23.10.2012 07:13
robiłam podobną, z ziemniakami pomiędzy i była przepyszna, i efektowna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak