Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwony ryż

4.0
(24)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 1 woreczek
przecier pomidorowy 2 łyżeczki
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
cebula 1
czosnek 1 ząbek
bulion 300 ml
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony ryż

Kroki postępowania

1
Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oleju.
Krok 1 - Czerwony ryż foto
2
Następnie dodajemy ryż i smażymy chwilkę razem.
Krok 2 - Czerwony ryż foto
3
Przygotowujemy bulion i wlewamy go na patelnię, dodajemy przecier pomidorowy oraz vegetę. Wszystko dusimy pod przykryciem kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdyby ryż szybko wchłonął wodę, a będzie jeszcze twardy to podlewamy jeszcze bulionem.
Krok 3 - Czerwony ryż foto
4
Pod koniec duszenia dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz masło.
Krok 4 - Czerwony ryż foto
5
Dokładnie mieszamy i dusimy do momentu aż ryż wchłonie bulion.
Krok 5 - Czerwony ryż foto
6
Podajemy go z mięsem i surówką. Świetnie prezentuje się na talerzu. Smacznego :)
Krok 6 - Czerwony ryż foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magmonika1995 24.11.2012 23:09
super
Sroczka 15.10.2012 21:18
Bardzo smakowicie wygląda.
Marta1986 15.10.2012 18:58
tak uwielbiam:-)
Marta1986 15.10.2012 18:58
tak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak