Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto diabelskie
Kroki postępowania
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wysmarować masłem dwie 22-centymetrowe formy. Wyłożyć formy papierem do pieczenia. Posypać kakao i usunąć nadmiar. W średniej misce wymieszać kakao i gorącą wodę na gładką masę. Dolać kwaśną śmietanę i chili. Do średniej miski przesiać mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Odstawić. W mikserze ustawionym na średnie obroty utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Ucierać 3-4 minuty. Pojedynczo wbić jajka. Wymieszać masę po każdym jajku. Zebrać masę z brzegów miski. Dodać esencję waniliową. Wymieszać. Ustawić mikser na wolne obroty. Dodać mąkę w dwóch porcjach naprzemiennie z kakao. Zacząć i skończyć na mące. Mieszać do połączenia składników.
Przełożyć ciasto do form. Wyrównać wierzch łopatką. Piec 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.Wyjąć formy z piekarnika i studzić przez 15 minut. Wyjąć ciasto z formy i usunąć papier do pieczenia. Studzić ciasto do góry nogami.
Z tego przepisu wychodzą również pyszne babeczki.