Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto diabelskie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło 340 g
ciemne kakao 3/4 szklanki
kwaśna śmietana 3/4 szklanki
mąka tortowa 3 szklanki
cukier 2 i 1/4 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
esencja waniliowa 1 łyżeczka
płatki chili 1 łyżeczka
Krem:
czekolada deserowa 200 g
czekolada mleczna 200 g
śmietana 30% 1,5 szklanki
syrop kukurydziany 2 łyżki
masło 340 g
woda 3/4 (wrząca)
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jajko 4 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto diabelskie

Kroki postępowania

1
Przepis pochodzi z programu Marthy Stewart (troszkę go zmodyfikowałam :) )
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wysmarować masłem dwie 22-centymetrowe formy. Wyłożyć formy papierem do pieczenia. Posypać kakao i usunąć nadmiar. W średniej misce wymieszać kakao i gorącą wodę na gładką masę. Dolać kwaśną śmietanę i chili. Do średniej miski przesiać mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Odstawić. W mikserze ustawionym na średnie obroty utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Ucierać 3-4 minuty. Pojedynczo wbić jajka. Wymieszać masę po każdym jajku. Zebrać masę z brzegów miski. Dodać esencję waniliową. Wymieszać. Ustawić mikser na wolne obroty. Dodać mąkę w dwóch porcjach naprzemiennie z kakao. Zacząć i skończyć na mące. Mieszać do połączenia składników.
Przełożyć ciasto do form. Wyrównać wierzch łopatką. Piec 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.Wyjąć formy z piekarnika i studzić przez 15 minut. Wyjąć ciasto z formy i usunąć papier do pieczenia. Studzić ciasto do góry nogami.
Krok 1 - Ciasto diabelskie foto
2
Drobno kroimy gorzką i mleczną czekoladę. Wkładamy do miski. Odstawiamy. W rondelku gotujemy śmietanę i syrop kukurydziany. Zdejmujemy śmietanę z ognia i wlewamy do czekolady. Zostawiamy na 2-3 minuty. Mieszamy czekoladę aż powstanie gładka masa. Studzimy do temperatury pokojowej. Ubijać czekoladę mikserem. Stopniowo dodawać masło aż krem stanie się gładki i lśniący.
Krok 2 - Ciasto diabelskie foto
3
Wyrównać wierzch ciasta ząbkowanym nożem. Przełożyć ciasto na paterę i udekorować kremem.
Z tego przepisu wychodzą również pyszne babeczki.
Krok 3 - Ciasto diabelskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 15.12.2012 00:49
bardzo smaczne,takie ciasto kawa i dobre samopoczucie na cały dzień
rjustysia 16.10.2012 11:06
Uwielbiam mocno czekoladowe ciasta!
bietka 15.10.2012 23:55
fajna nazwa
BeataJ 15.10.2012 22:03
Dziękuję bardzo za wpisy :) polecam do spróbowania!!!
Renata22 15.10.2012 21:51
Pani Beata była tak dobra, że przytaszczyła słuszną porcję tego ciacha specjalnie dla mego podniebienia! Dawno już nie jadłam czegoś tak pysznego! REWELACJA! ;)))
justys759 15.10.2012 19:57
ciekawe
Lemon 15.10.2012 10:59
przepyszne
Anna169Hosz 15.10.2012 10:40
Interesujący przepis.
Wiesława1 15.10.2012 07:44
super
sara1 14.10.2012 22:49
fajne ciacho
ilka_86 14.10.2012 22:10
lubię takie ciasta
smakoszek 14.10.2012 21:39
bardzo ciekawy deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak