Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort węgierski z żelkami na urodzinki dziecka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt.
mąka pszenna 4 łyżki
mleko 1/2 szkl.
masło 1,5 szt.
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
cukier waniliowy 3 szt.
cukie 5 łyżek
kakao do pieczenia 100 g
galaretka wiśniowa 1 szt.
kompot wiśniowy 1/2 szkl.
wiśnie 1 szkl.
żelki 1 misie

Przepis i sposób przygotowania na: Tort węgierski z żelkami na urodzinki dziecka

Tortownicę wyłożyć folią aluminiową.
Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu używając 1/4 wody mniej, następnie przelać do płaskiego pojemnika i wstawić do lodówki do stężenia. Pokroić w kostkę.

Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym.
Mąkę wsypać do garnka, dodać jajka - zmiksować. Następnie stopniowo dolewać mleko. Całość postawić na małym ogniu, podgrzewać i cały czas mieszać, aż masa zgęstnieje, krótko zagotować. Następnie odstawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu.

Do wystudzonej masy, stopniowo dodawać masło utarte z cukrem. Następnie powoli dosypywać kakao, całość zmiksować na gładką masę. Wlewamy kompot wiśniowy a następnie dodać wiśnie. Mieszamy.

Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić, aż lekko przestygnie. Letnią żelatynę wlewamy do kakaowej masy, mieszamy.
Następnie dodajemy pokrojoną galaretkę. Całość dokładnie mieszamy.

Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, udekorować miśkami i wstawić do lodówki na ok. 5 godzin.

W wersji dla dorosłych zamiast kompotu można użyć alkohol.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 14.10.2012 21:03
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak