Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka w aksamitnym sosie pomidorowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kg suchej fasoli, moja nie miała zbyt dużych ziaren 1
dkg chudej kiełbasy 30-50
dkg boczku albo podgardla wędzonego 15
szkl. przecieru pomidorowego 1
łyżek koncentratu pomidorowego 30% kilka
ząbków czosnku 10
cebule 2

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka w aksamitnym sosie pomidorowym

Fasolę opłukać, przebrać, namoczyć w zimnej wodzie, zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić i zalać zimną wodą tak aby była prawie, ale nie do końca przykryta, dołożyć 2-3 liście laurowe. Gotować aż będzie prawie miękka czyli ok. 1 godziny. Boczek i kiełbasę pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Rozgrzać patelnię, wrzucić najpierw boczek a kiedy lekko się podsmaży dodać kiełbasę, zrumienić. Dodać cebulę i połowę czosnku, podsmażyć aż się zeszkli, przełożyć do fasoli. Dodać pieprzu ziołowego, majeranku, przecier i koncentrat, dusić aż fasola będzie miękka. Na koniec doprawić solą, szczyptą cukru, dodać resztę czosnku. Jeśli sos wydaje nam się za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marek6 15.07.2011 10:20
Dobre
MAŁY 19.02.2011 10:07
lubię to
wiktor188 01.10.2010 07:51
super sprawa
wedith1 16.09.2010 21:52
Dawno nie jadłam fasolki....chyba czas zrobić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak