Sposób przygotowania
Ziemniaki dokładnie wyszorować, wytrzeć do sucha, lekko natłuścić. Z folii aluminiowej odrywać kawałki tak aby można było nią owinąć każdego ziemniaka osobno, ale pojedynczą warstwą. Ziemniaki układamy na błyszczącej stronie, zawijamy szczelnie. Układamy na ruszcie i pieczemy ok. 30-45 min. obracając w trakcie pieczenia. Ja piekłam na kratce w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Przed wyjęciem dobrze jest rozwinąć folię największego ziemniaka i sprawdzić patyczkiem albo widelcem czy jest już miękki. Można też (szczególnie w piekarniku) zostawić ziemniaki na kilka minut z odwiniętą folią albo z wierzchu nieco się zrumieniły. Po wyjęciu (ostrożnie, bo bardzo gorące!) odwijamy z folii, przekrawamy wierzch na krzyż i obiema rękami naciskamy lekko z dwóch dłuższych końców. Ziemniak powinien tak jakby lekko się \"otworzyć\". To \"otwarcie\" oprószamy solą i nakładamy np. kawałek ziołowego masła albo polewany sosem np. takim z cebuli i jogurtu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/14581/sos-jogurtowo-cebulowy.html
Świetny dodatek do mięs z grilla albo np. do śledzia marynowanego.
Świetny dodatek do mięs z grilla albo np. do śledzia marynowanego.
Komentarze
Dodaj komentarz
Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !
Emilia22
Konto zablokowane
Konto zablokowane
Konto zablokowane
agnieszka189
bernika
Marta98
marta0906
Anajka
SmacznaPyza
Koper
mdepfs
Barbara/zuza22_85
Konto zablokowane
Misia13
Halusia
Agnieszka/picola
BozenA
BozenA
aleksa123