Kluski leniwe

Kluski leniwe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2
  • szkl. mąki pszennej + trochę do podsypywania

    1,5-2
  • sól

    do smaku:
  • ser biały twarogowy

    50 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser biały zmielić albo przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, 1/2 łyżeczki soli, wymieszać. Dosypywać mąkę stopniowo wyrabiając ciasto - ma być miękkie ale zwarte, może się nieco lepić do rąk. Odrywać po kawałku, toczyć wałeczki na posypanym mąką blacie i kroić je na ukośne kluski. Gotować partiami w osolonym wrzątku 2 min. od wypłynięcia. Po wyjęciu osączyć. Na talerzu polać zrumienioną bułką tartą z masłem i posypać cukrem w/g uznania.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

31.10.2013 22:34
ja na pewno Cię nie poczęstuję :D

Smaczna_B

30.10.2013 16:36
a kto kluski sypie cukrem? dla mnie to byłoby nie do zjedzenia

SmacznaPyza

23.06.2013 21:38
u mojej Babci faktycznie leniwe były większe od kopytek, z taką krateczką na wierzchu robioną nożem, ale my lubimy takie nieduże właśnie jak kopytka. Czasami też wycinam z ciasta różne kształty foremkami

PaniMISIOWA

23.06.2013 11:48
zawsze mi się wydawało, że nazwa kopytka odnosi się do kształtu, że wyglądają jak kopytka...

Stenka

18.03.2013 07:49
bardzo lubię

zdeba

21.02.2013 19:29
pysznie wyglądają

SmacznaPyza

08.12.2012 19:56
Henryka, w wielu regionach robi się je właśnie z ziemniaków i sera białego

Henryka2

07.12.2012 18:30
Kluski leniwe są bez ziemniaków, z sera

SmacznaPyza

07.12.2012 17:30
plocia, kopytka to kluski z ziemniaków jajek i mąki - z sera albo ziemniaków i sera to kluski leniwe

SmacznaPyza

07.12.2012 17:30
plocia, kopytka to kluski z ziemniaków jajek i mąki - z sera albo ziemniaków i sera to kluski leniwe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat