Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z gąsek.

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Prosty przepis na zupę grzybową, którą przyrządzam zawsze w okresie letnim. Polecam

Składniki:

ziemniaki 5 sztuk
cebul 1 szt
wywar mięsny 3 litry
zielenina wg uznania
śmietana 18 proc 200 ml
mąka 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
marchew 1 szt
grzyby gąski 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z gąsek.

Obrane średniej wielkości ziemniaki pokroić, marchew w całości, cebulę pokroić, włożyć do garnka z wywarem (ewentualnie do wody, dodając później odpowiednią ilość kostek rosołowych) i gotować.
Oczyścić gąski, opłukać, pokroić i dodać do gotującej się zupy.
Podgotowana marchew wyjąć do przestygnięcia, potem zetrzeć na drobnej tarce i z powrotem dać do zupy.
Gdy składniki będą miękkie, mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i dodać do zupy, wrzucić posiekaną zieleninę (szczypiorek, koperek, czy natkę), chwilę pogotować, po czym rozmieszać śmietanę z niewielka ilością zupy i wlać do garnka z zupą. Lekko zagotować, po czym zdjąć z ognia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 23.08.2013 13:00
fantastyczna
Honorata1 14.10.2012 16:54
gąski nadają fajny smak :)
emeslive 14.10.2012 15:35
Bardzo fajna zupa, podoba mi się!
gosia561 13.10.2012 23:57
smakowita
Adamorek 13.10.2012 23:50
rewelacja z lasu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak