Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki mięsno-grzybowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
margaryna miekka 1/3 kostka
wrzątek wg potrzeby
grzyby leśne 40 dkg
cebula 1 szt
mięso 40 dkg
jajko 1 szt
margaryna do smażenia 1/3 kostka
sól do smaku
pieprz do smaku
zielenina wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki mięsno-grzybowe

Ciasto na pierogi:
Mąkę należy zalewać wrzątkiem, mieszając, np nożem. Gdy nieco przestygnie wyrabiamy rękami sparzoną mąkę, dodając do niej margarynę i soląc.
Wyrabiamy ciasto na gładką masę, kroimy na porcje, rozwałkowujemy, nie za cienko. Ciasto nie wymaga podsypywania mąki, ewentualnie niewielką ilość.
Wykrawamy kółka jakimś większym naczyniem, np miseczką. Nakładamy farsz.

Przygotowanie farszu:

Ugotowane mięso (np szynka, łopatka) zemleć lub zmiksować.
Na patelni, na margarynie podsmażyć pokrojone grzyby i dużą pokrojoną drobno cebulę. Po przestudzeniu ok połowę także zmiksować jak mięso, a połowę zostawić krojoną.
Wymieszać mięso z przesmażonymi a także zmiksowanymi grzybami, doprawić przyprawami, dodać posiekaną zieleninę (natkę pietruszki, szczypiorek) oraz dodać całe surowe jajko. Całość dokładnie wymieszać.
Tak powstały farsz nakładać na ciasto nakładać na krążki ciasta pierogowego.
Brzegi ciasta sklejamy palcami zawijając je przy tym.
Powstaną spore, grubawe pierogi, ale smaczne, o miękkim cieście.
Pierogi są bardzo smaczne także odsmażane.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 23.08.2013 13:01
pyszności te grzybki
IZABELA29 09.05.2013 09:21
takie pierożki warto zrobić
emeslive 14.10.2012 15:36
Bardzo apetycznie wyglądają, a farsz jaki smakowity! Przepis zdecydowanie warty polecenia!
daria2911 14.10.2012 10:13
pyszne
gosia561 13.10.2012 23:57
rewelacja
Sylwia26 13.10.2012 22:25
ale smakołyki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak