Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki mięsno-grzybowe
Mąkę należy zalewać wrzątkiem, mieszając, np nożem. Gdy nieco przestygnie wyrabiamy rękami sparzoną mąkę, dodając do niej margarynę i soląc.
Wyrabiamy ciasto na gładką masę, kroimy na porcje, rozwałkowujemy, nie za cienko. Ciasto nie wymaga podsypywania mąki, ewentualnie niewielką ilość.
Wykrawamy kółka jakimś większym naczyniem, np miseczką. Nakładamy farsz.
Przygotowanie farszu:
Ugotowane mięso (np szynka, łopatka) zemleć lub zmiksować.
Na patelni, na margarynie podsmażyć pokrojone grzyby i dużą pokrojoną drobno cebulę. Po przestudzeniu ok połowę także zmiksować jak mięso, a połowę zostawić krojoną.
Wymieszać mięso z przesmażonymi a także zmiksowanymi grzybami, doprawić przyprawami, dodać posiekaną zieleninę (natkę pietruszki, szczypiorek) oraz dodać całe surowe jajko. Całość dokładnie wymieszać.
Tak powstały farsz nakładać na ciasto nakładać na krążki ciasta pierogowego.
Brzegi ciasta sklejamy palcami zawijając je przy tym.
Powstaną spore, grubawe pierogi, ale smaczne, o miękkim cieście.
Pierogi są bardzo smaczne także odsmażane.