Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna lub masło 250 g
gorzka czekolada 300 g
kakao 4 łyżeczki
cukier puder 200 g
jajek 6 szt
sól 2 szczypty
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 260 g
Polewa:
gorzka czekolada 100 g
masła 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe

Czekoladę połamać na kawałki i razem z margaryną rozpuścić w
kąpieli wodnej. Do przestudzonej masy dodać kakao i cukier puder.
Wszystko razem połączyć za pomoc mikser. Do masy dodawać stopniowo,ciągle
mieszając, jajka,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli. Ciasto przełóż do wysmarowanej i oprószona mąką tortownicy o
średnicy 22 cm.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
50 minut.

Polewa:
Do rondelka o grubym dnie włożyć masło i połamaną gorzką
czekoladę, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie
jednolita masa.
Odstawić na 10 minut do przestygnięcia (troszkę zgęstnieje). Ciasto
polać polewą.

RADA:Na polewie można zrobić fantazyjne wzorki za pomocą widelca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 18.05.2014 18:01
wczoraj robiłam bardzo podobne :)
tomek18 03.03.2014 20:10
wspaniałe ciasto!
dwa pokoje z kuchnią 21.02.2014 12:49
rewelacja, zabieram do ulubionych
ppaulina 19.01.2014 12:57
pysznie wygląda
teresa18 26.06.2013 21:25
pyszności)
JOANNA16 15.06.2013 15:10
pycha ciacho
martyna94 12.06.2013 18:59
Często piekę czekoladowe ciasta:)
cukiereczek 18.03.2013 09:11
dla miłośników czekolady
Malinka 19.11.2012 11:11
Aż ślinka cieknie...
ZEWA 16.10.2012 15:51
ale smakowicie wygląda
Bogusiaz 13.10.2012 18:01
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak