Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby leśne duszone, pasteryzowane

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kg leśnych grzybów 2
l masła klarowanego 1/2
sól, pieprz mielony do smaku:
cebule 2-4

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby leśne duszone, pasteryzowane

Grzyby możemy w ten sposób przygotować robiąc przetwory z jednego albo kilku gatunków na raz. W tym przypadku akurat była mieszanka podgrzybki, gołąbki, kozaki i kurki. Grzyby trzeba dokładnie oczyścić i opłukać, dokładnie osączyć. Pokroić w plasterki. Niektórzy radzą obgotować i osączyć, ja te go nie robię.
Masła roztapiamy w dużym rondlu a gdy się zagrzeje dodajemy cebulę i podsmażamy ją aż się zeszkli, następnie dodajemy grzyby i smażymy mieszając aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy porządnie solą i pieprzem. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy wstawiając je do dużego gara wyłożonego ściereczką - wlewamy dobrze ciepłą wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 30 min.. Studzimy. Czynność pasteryzacji powtarzamy jeszcze dwukrotnie w odstępach 24 godzin, czyli na 2-gi i 3-ci dzień. Używając takich grzybów odcedzam je nieco po zagrzaniu z masła i wykorzystuję do sosów czy farszów a smakują jak świeżutkie. Natomiast masła od grzybów nie wyrzucam, można je zużyć także do sosów czy doprawiania zup.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BozenA 24.11.2011 15:47
super
leonkot 30.10.2011 20:01
po prostu genialne :)
Ewa104 19.08.2010 10:26
Rewelacyjny przepis, oby grzybów się u mnie pokazało więcej.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak