Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z gruszkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mleko ciepłe 1 szklanka
gęsta śmietana 3 łyżki
mąka 2,3\4 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier 3 łyżki
drożdże 3 dag
DODATKOWO:
olej do smażenia
gruszki 3 sztuki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z gruszkami

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, jajka ubić ze śmietaną i dodać do mąki, dolać mleko z drożdżami i wymieszać dokładnie ciasto(jest troszkę gęste) Do ciasta dodać pokrojone w plasterki gruszki i delikatnie wymieszać.
Ciasto odstawić na minimum godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć na nim niewielkie placuszki (ciasto kłaść łyżką)
Rumiane placuszki osuszyć na serwetce z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem i podawać ciepłe.
Placuszki możemy też przed podaniem obłożyć plasterkami gruszek wtedy są jeszcze lepsze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 13.10.2012 09:07
pycha
Poison1988 13.10.2012 00:31
Świetny przepis :)
V_kuchareczka 12.10.2012 21:31
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak