Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ziemniaczana z jajeczkami przepiórczymi

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaków średniej wielkości 4-6
cebula czerwona 1
łyżki majonezu 3-4
łyżka posiekanego koperku 1
łyżeczka posiekanych listków tymianku 1
jajeczek przepiórczych 12
łyżki koncentratu barszczu czerwonego 3-4

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ziemniaczana z jajeczkami przepiórczymi

Jajeczka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek. Do miseczki wlać koncentrat z buraków, włożyć jajeczka i dolać tyle wody aby były przykryte, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin - intensywność koloru zależy od tego jak długo jajeczka będą w kolorowej kąpieli. Możemy kilka wyjąć wcześniej, kilka zostawić na dłużej i wtedy otrzymamy kolory o różnym odcieniu. Kilka możemy włożyć do ciepłej wody z dodatkiem kurkumy - otrzymamy jajka o żółtym zabarwieniu.
Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinkach i po ostudzeniu obrać. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę,m skropić 1-2 łyżkami octu i odstawić na 15-30 min.. Cebulę dodać do ziemniaków, dodać majonez, zieleninę, przyprawić całość solą i pieprzem, wymieszać, odstawić aby smaki się przegryzły. Wykładać porcje sałatki na talerzyki, na wierzchu ułożyć przekrojone na połówki jajeczka, ozdobić listkami zieleniny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BozenA 16.07.2012 09:43
mmm
BozenA 16.07.2012 09:43
mmm
eli_555 04.05.2011 22:33
fajna z tymi jajeczkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak