Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jemeńskie chlebki z pikantną pastą z pora

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
drożdże 20 g
sól 1 łyżeczka
por 1 szt
papryczka piri-piri 1 szt
cebula czerwona 1 szt
czosnek 1 ząbek
woda 2 łyżki
sól
pieprz
Bazylia suszona Prymat
oregano
woda 350 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Jemeńskie chlebki z pikantną pastą z pora

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie,następnie mieszamy składniki na ciasto. Gotowe ciasto wyrabiamy przez 10 min i zostawiamy do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu) na ok 30 min. Pora i cebulę kroimy, następnie wrzucamy je razem z czosnkiem i papryczką do miksera. Gdy wszystko będzie drobno posiekane, dodajemy wodę, aby uzyskać konsystencję pasty. Pastę przyprawiamy i odstawiamy na kilka chwil do przegryzienia. Ciasto dzielimy na ok 12 części, formujemy ja w kulki i rozwałkowujemy. Na każdy placuszek nakładamy ok 2 łyżki pasty. Chlebki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 240 stopni na ok 8 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 26.10.2012 06:14
wyglądają bardzo apetycznie, a pora uwielbiam
treonina 12.10.2012 20:28
takie chlebki są strasznie syte, więc nie można ich zjeść za dużo ale za to są przepyszne!
Aleksandraa 12.10.2012 19:53
fajne :)
maciek7 12.10.2012 19:34
pycha
emeslive 12.10.2012 19:27
Fajne, dokładnie moje smaki. Przepis wart polecenia!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak