Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażona brukselka z nutą wina i musztardy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brukselka 1/2 kg
cebula 1 szt
woda 1/2 szklanki
Musztarda sarepska Prymat 4 łyżeczki
sos sojowy 1 łyżka
pieprz
sól do smaku
wino czerwone 1/2 szklanki
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Smażona brukselka z nutą wina i musztardy

Brukselkę myjemy, obieramy i cienko kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i razem z brukselką wrzucamy na patelnię. Dolewamy wody i smażymy pod przykryciem ok 4-5 minut (co jakiś czas mieszając). Następnie dodajemy wino i znów smażymy pod przykryciem ok 4 minut. Ściągamy pokrywkę i odparowujemy "sos" przez około 3-4 minuty, aż do uzyskania prawie suchej patelni. Następnie doprawiamy brukselkę musztardą, sosem sojowym, solą oraz pieprzem i smażymy na oliwie do lekkiego zarumienienia. Gotowa brukselka powinna być lekko chrupiąca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 12.10.2012 20:27
wygląda wspaniale
maciek7 12.10.2012 19:35
pycha
Krzysztof15 12.10.2012 19:32
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak