Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepyszny, wegański keks

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
sok z pomarańczy
skóra z pomarańczy
wegańska margaryna 50 g
cukier 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żurawina
herbata 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Przepyszny, wegański keks

Zaparzamy herbatę i zalewamy nią suszone owoce. Zostawiamy je pod przykryciem na około 2 godziny. Miękką margarynę mieszamy z cukrem, powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Ścieramy skórkę z pomarańczy, wyciskamy z niej sok i dodajemy obydwa elementy do ciasta. Na koniec wlewamy namoczone owoce wraz z pozostałością herbaty. Wszystko dokładnie mieszamy, przelewamy do małej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około godzinę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alexxxanderka 14.10.2012 08:42
treonia- polecam się na przyszłość, u mnie znajdziesz tylko wegańskie przepisy :)
treonina 12.10.2012 20:27
mam znajomych weganów i zawsze jest problem co dla nich przygotować, kiedy nawet jajka do ciasta nie można dodać - dzięki za fajny przepis, na pewno się przyda
Papryczka 12.10.2012 19:22
coś innego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak