Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z mięsem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
jajko 3 sztuki
sól 1 łyżeczka
mleko 1/2 szklanki
margaryna 125 g
cukier 1 łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
Farsz:
mięso mielone 1/2 kg
cebula 2 sztuki
curry 1 łyżka
bułka czerstwa 1 sztuka
sól
pieprz
przyprawa do mielonego
przyprawa uniwersalna
czosnek 3 ząbki
drożdże suche 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z mięsem

Kroki postępowania

1
1. Do miseczki dodajemy mąkę. Robimy w niej dołek i wbijamy dwa jajka. Wsypujemy bazylię, sól i cukier. Wkruszamy drożdże. Dodajemy miękką margarynę i dolewając porcjami mleko ugniatamy ciasto. Robimy z niego kulkę i zakrywamy miskę ściereczką. Ciasto powinno leżakować około godziny, aż podwoi swoją objętość.
Krok 1 - Paszteciki z mięsem foto
2
2. w tym czasie, kiedy ciasto będzie rosło obieramy i kroimy w piórka cebulę. Przekładamy ją na patelnie. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Podsmażamy, aż będzie miękka.
Krok 2 - Paszteciki z mięsem foto
3
3. Cebulę zdejmujemy z patelni i wrzucamy mięso. Doprawiamy je solą, pieprzem, Vegetą i przyprawą. Kiedy mięso się podsmaży, dodajemy do niego cebulę i posiekany czosnek. Wlewamy nieco wody, aby się masa chwilę razem poddusiła.
Krok 3 - Paszteciki z mięsem foto
4
4. Kiedy farsz ostygnie miksujemy go na jednolitą masę. Warto spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Krok 4 - Paszteciki z mięsem foto
5
5. Ciasto jeśli wyrośnie ma podwojoną objętość.
Krok 5 - Paszteciki z mięsem foto
6
6. Ciasto dzielimy na dwie części i walkujemy na prostokąty. Na środku każdego prostokąta wykładamy farsz.
Krok 6 - Paszteciki z mięsem foto
7
7. Ciasto zwijamy. Brzegi można posmarować białkiem, aby się nie rozkleiły.
Krok 7 - Paszteciki z mięsem foto
8
8. Tak przygotowany rulon ciasta z farszem kroimy na kawałki. układamy je na wyłożonej pergaminem blasze.
Krok 8 - Paszteciki z mięsem foto
9
9. Jajko jakie nam zostało należy roztrzepać i posmarować nim paszteciki.
Krok 9 - Paszteciki z mięsem foto
10
10. Paszteciki należy piec około 30 minut. Powinny być rumiane.
Krok 10 - Paszteciki z mięsem foto
11
11. Gotowe podajemy oczywiście z czerwonym barszczem, ale z herbatką też super smakują. Można je po wierzchu posypać ziołami. Ja część posypałam tymiankiem, ale połowę, bo ja go nie znoszę.:)
Krok 11 - Paszteciki z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 16.02.2014 19:37
Apetycznie wyglądają.
emeslive 12.10.2012 19:29
Bardzo apetycznie paszteciki. Lubię takie!
Miki 12.10.2012 18:11
mniam
Poison1988 12.10.2012 18:09
Ale pychotka :) Tak jeszcze nie jadłam :)
SylwiaMagdaSabin 12.10.2012 18:08
lubie paszteciki ale rzadko robię
Justyna28 12.10.2012 17:53
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak