Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa porowo-jabłkowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

por 2 szt.
masło 2 łyż.
marchew 1 szt.
ziemniak 2 szt.
jabłka 2 szt.
cytryna 1/2 szt.
sok jabłkowy 200 ml
śmietana 18 proc 200 ml
tymianek 2 gałązki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa porowo-jabłkowa

Kroki postępowania

1
Pory oczyszczam i kroję w talarki. Masło rozgrzewam w rondlu, smażę na nim pory ok. 5 minut.
Krok 1 - Zupa porowo-jabłkowa foto
2
Marchew i ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę. Jabłka obieram i kroję w kostkę, skrapiam sokiem z cytryny. Tymianek siekam.
Dodaję do podsmażonego pora marchew, ziemniaki i jabłka, smażę kolejne 5 minut. Wlewam 1,5 l wody, dodaję tymianek, sól, pieprz i gotuję ok. 20 minut aż warzywa będą miękkie. Studzę i miksuję.
Krok 2 - Zupa porowo-jabłkowa foto
3
Do zupy wlewam sok jabłkowy i gotuję ok. 10 minut. Śmietanę rozprowadzam niewielką ilością gorącej zupy i dodaję do całości w rondlu. Zagotowuję. Podaję.
Krok 3 - Zupa porowo-jabłkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak