Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z królika z łopatką .

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 1,5 kg
łopatka bez kości 400 g
grzyby suszone 1 garść
słonina 200 g
boczek 200 g
jajko 4
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
mleko 1 szklanka
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
cebula biała 2
seler 1/3 części małego
pietruszka korzeń 2
kostka grzybowa 1
woda
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 ziarna
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z królika z łopatką .

Kroki postępowania

1
łopatke kroimy w kostkę , mięso z królika oczyszczamy z błon. Wkładamy do garnka z obraną pietruszką i selerem. Dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz kostkę grzybową i suszone grzyby.
Wlewamy wodę tak by zakryła mięso i gotujemy by było miękkie.
Krok 1 - Pasztet z królika z łopatką . foto
2
Mięso po ugotowaniu odcedzamy i studzimy na druszlaku.
Krok 2 - Pasztet z królika z łopatką . foto
3
Obieramy od kości.
Krok 3 - Pasztet z królika z łopatką . foto
4
Wkładamy po porcji do pojemnika i miksujemy blenderem.
Krok 4 - Pasztet z królika z łopatką . foto
5
Cebule i boczek kroimy na małe kawałki.
Krok 5 - Pasztet z królika z łopatką . foto
6
Prezkładamy do garnka o grubym dnie i smażymy az słonina trochę się wytopi a cebula przyrumieni. Studzimy i także miksujemy z blenderze,dodając do miksowanego mięsa.
Krok 6 - Pasztet z królika z łopatką . foto
7
Bułkę tartą zalewamy mlekiem i czekamy aż napęcznieje.
Krok 7 - Pasztet z królika z łopatką . foto
8
Do zmiksowanego mięsa dodajemy jajka , napęczniałą bułkę tartą.
Doprawiamy do smaku pieprzem i Kucharkiem.Mieszamy ręką na jednolitą mase.
Krok 8 - Pasztet z królika z łopatką . foto
9
Dno keksówki wykładamy folią aluminiową.Następnie na dno kładziemy cienko pokrojony boczek.
Krok 9 - Pasztet z królika z łopatką . foto
10
Wykładamy mase do blaszki wyrównując wierzch.
Krok 10 - Pasztet z królika z łopatką . foto
11
Na wierzch kładziemy także plastry boczku po całej powierzchni mi niestety ciut zabrakło.
Krok 11 - Pasztet z królika z łopatką . foto
12
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 80 minut.
Do piekarnika wkładamy pojemnik z wodą .
Krok 12 - Pasztet z królika z łopatką . foto
13
Po upieczeniu studzimy w formie.
Następnie odwracamy i wykładamy na deskę .
Krok 13 - Pasztet z królika z łopatką . foto
14
Kroimy w plastry do pieczywa.
Krok 14 - Pasztet z królika z łopatką . foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 22.05.2013 07:29
jeszcze nie jadłam
Marzena34 10.02.2013 21:06
Rewelacja
sara1 30.01.2013 12:25
apetyczny i ciekawy
sylwia / sytofala 30.10.2012 20:31
widzę , że króliś dość często u Ciebie gości , my go coraz bardziej lubimy .Pyszny pomysł z boczkiem :)
Wacław 19.10.2012 13:17
pycha,dawno nie jadłem królika a taki pyszny :)
My 29.07.2022 09:23
I nie jedz
caralajna 14.10.2012 01:01
fajnie wyszedł
IZABELA29 13.10.2012 10:19
bardzo dobry
Maki 29.07.2022 09:24
To słaby pomysł
edyta44 12.10.2012 23:30
zdecydowanie jestem na tak
IZABELA29 12.10.2012 09:27
Gotującym sie mięsem pachnie w całej kuchni , prawda z wywaru możemu zrobić zupe i mieć pyszny obiad. Pasztet króluje u mnie , chętnie go jedzą i dzieci i mąż. Jak to się mówi "wiem co jem".
alaaa 11.10.2012 21:09
na pewno jest pyszny,,,
An 29.07.2022 09:24
Wątpię
sylwia / sytofala 11.10.2012 20:21
taki domowy jest najlepszy
Dorota59 11.10.2012 18:27
znakomity
zolzica 11.10.2012 17:49
a na pozostałym wywarze można jeszcze jakąś zupkę machnąć - dla mnie bomba :)
zolzica 11.10.2012 17:49
a na pozostałym wywarze można jeszcze jakąś zupkę machnąć - dla mnie bomba :)
Amellia 11.10.2012 17:46
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak