Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka polska

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl.
masło 125 g
żółtko jajek 3 szt.
cukier 2 łyż.
spirytus 1 łyżecz.
Soda oczyszczona Prymat 2 szczypta
woda 2 łyż.
sól 1 szczypta
jabłka 1 kg
cukier 3/4 szkl.
cynamon 1/2 łyżecz.
masło 1 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka polska

Kroki postępowania

1
Z wyżej wymienionych składników zagniatam szybko kruche ciasto. Najpierw zagniatam ciasto bez wody, po czym dodaję jej po trochu. Ciasto dzielę na dwie części i wkładam na 1 godzinę do lodówki. Formę na tartę o średnicy 28 cm smaruję masłem i wysypuję mąką. Spód wylepiam połową ciasta i nakłuwam widelcem.
Krok 1 - Szarlotka polska foto
2
Jabłka myję, obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ćwiartki. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję jabłka, chwilę smażę ciągle mieszając. Wsypuję cukier i przyprawy. Duszę, aż jabłka zaczną się rozpadać. Odstawiam do ostudzenia.
Krok 2 - Szarlotka polska foto
3
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190*C na ok. 10 minut. Ciasto wyjmuję z piekarnika. Na podpieczony spód wykładam jabłka. Resztę ciasta ścieram na dużych oczkach tarki na jabłka. Wstawiam do piekarnika i piekę jeszcze 40 minut. Upieczoną szarlotkę studzę, oprószam cukrem pudrem.
Krok 3 - Szarlotka polska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 13.07.2013 20:27
pyszna szarlotka
Aleksandra/Olcia 05.07.2013 13:30
jak malowana
everything 11.10.2012 14:45
mniam, pychota
Laila2786 11.10.2012 11:09
cudeńka z jabłkami, uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak